تجهیزات برقی دنیای متنوعی دارند برخی از آنها با چشم دیده میشوند و عملکردشان عینی است و برخی دیگر در ساخت دستگاههای مختلف به کار گرفته میشوند و عملکرد یک سیستم را تسهیل یا تسریع میبخشند.
از جمله تجهیزات برقی که در 90 درصد وسایل برقی وجود دارد رله است. حال اینکه رله چیست و چه کاربردی دارد و انواع آن کدام است را در این مقاله با یکدیگر مرور میکنیم.
برای خرید انواع رله ضربهای میتوانید از طریق سایت jbh سفارش خود را ثبت کنید؛ همچنین برای آشنایی با سایر رلهها همچون انواع رلههای حفاظتی، انواع رله یخچال، انواع رله ssr، انواع رله شیشهای، انواع رلهالکترونیکی، انواع رله دیستانس و شناخت ماهیت و کاربرد آنها از تیم پشتیبانی مجموعه jbh کمک بگیرید.
رله ضربهای و حافظهدار JBH با 3 سال گارانتی بی قید و شرط
رله چیست؟
رله یک کلید الکتریکی است که وظیفه آن قطع و وصل کردن جریان برق پس از فرمان کلید است؛ در واقع رله یک کلید هوشمند است که از راه دور نیز کنترل میشود.
از لحاظ عملکرد رلهها همان کلیدهای دستی هستند که برای روشن و خاموش کردن لامپ یا سایر وسایل از آنها استفاده میشود؛ اما از لحاظ نحوه عملکرد با یکدیگر تفاوت اساسی دارند؛ بدین صورت که در کلیدهای دستی باید شخصا اقدام کنید؛ اما رلهها را از راه دور نیز میتوان کنترل کرد.
برای درک تفاوت این دو به مثال زیر توجه کنید:
کلیدهای دستی که در اکثر ساختمانها وجود دارند و برای روشن و خاموش کردن لامپها تعبیه شدند تا زمانی که شما شخصا کلید را نفشارید عملکردی نخواهند داشت؛ اما در منازل هوشمند شما میتوانید با استفاده از یک کنترل کوچک روشنایی لامپهای سایر مناطق خانه را کنترل و مدیریت کنید تا جایی که حتی اگر بیرون از منزل هستید و شک دارید که آیا برق اتاق خواب را خاموش کردید، میتوانید با فشردن یک کلیک از وضعیت آن اطلاع یابید و در صورت روشن بودن آن را خاموش کنید.
فکر میکنم با این مثال تفاوت رله و کلید دستی را درک کرده باشید.
وظیفه رله چیست؟
در این قیمت قرار است توضیح دهیم کار رله چیست و اینکه رله چگونه کار میکند؟
همانطور که گفتیم رله یک کلید هوشمند است که عملکرد آن بسیار فراتر از کلیدهای دستی است. برای استفاده از عملکردهای متنوع رله تنها کافی است آن را بر سر راه سیم فاز یا همان قطب مثبت وسایل قرار دهید، سپس سیم نول یا همان قطب منفی را به برق شهری متصل کنید. در ادامه برای عملکرد دقیقتر نیاز است که حتما سیم فاز را به پایه com و سر دیگر سیم را نیز به پایه NO یا NC متصل کنید. پس از برقرار شدن جریان بین سیمها دو عملکرد مهم توسط رله انجام میشود.
این دو عملکرد عبارتند از:
- فرمان مستقیم:
در صورتی که تصمیم دارید پس از وصل شدن ولتاژ وسایل برقی تان روشن شود حتما باید سیم رابط فاز را به پایه NO متصل کنید.
- فرمان معکوس:
در صورتی که تصمیم دارید پس از وصل ولتاژ به پایههای فرمان وسایل برقی تان خاموش شود حتما سیم رابط فاز را به پایه NC متصل کنید.
آشنایی با کاربردهای رله
کاربرد رله به سه بخش تقسیم میشود که در ادامه به صورت کلی راجع به آن توضیح خواهیم داد.
بخش اول: رلهها نقش کنترل کننده دارند و میتوانند از راه دور عملکرد وسایل برقی را کنترل کنند.
بخش دوم: نقش حفاظتی رلهها نیز بسیار حائز اهمیت است.
بخش سوم: رلهها علاوه بر نقش خود میتوانند به عنوان یک کنترلر عمل کنند.
معمولا در اکثر وسایل برقی از رلهها استفاده میشود که چند مورد از آنها عبارتند از:
- تجهیزات حفاظتی همچون دوربینهای مداربسته و دزدگیرها
- پمپهای آب
- چراغهای راهنمایی و رانندگی
- سیستم استارت و برق داخلی خودرو
- ماشین لباسشویی
- یخچال
- چراغهای تبلیغاتی چشمک زن
- شوفاژ و پکیج
- فیوزهای الکتریکی
- و صدها وسیله برقی دیگر
با انواع رله بیشتر آشنا شویم!
رلهها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها متناسب با ساختاری که دارند عملکرد و کاربرد متفاوتی دارند.
در ادامه چند مورد از پرکاربردترین رلههای موجود را معرفی میکنیم.
- رله حرارتی
از رله حرارتی در اتو، چای ساز و … استفاده میشود. رلههای حرارتی از دو فلز غیر همجنس تشکیل شده اند. یکی از این فلزها پس از عبور جریان و ایجاد حرارت به حالت خمیده در میآید. زمانی که این فلز خم میشود دکمه چای ساز سبز میشود و بدین معناست که آب به اندازه کافی گرم شده است یا دکمه اتو به حالت قرمز در میآید بدین معنی که اتو داغ شده و میتوانید از آن استفاده کنید.
- رله مغناطیسی
رله مغناطیسی نقش حفاظتی دارد و از مدارها در مقابل ایجاد اتصالات و نوسانات کوتاه محافظت میکند و از لحاظ عملکرد همچون فیوز است؛ اما برخی تفاوتهای اساسی بین این دو وجود دارد.
هنگام بروز نوسانات به کمک رله مغناطیسی جریان قطع شده تا از بروز خطرات احتمالی جلوگیری شود و سپس پس از عادی شدن شرایط جریان به مدار باز میگردد.
- رله کنترل فاز
رله کنترل فاز نیز نقش حفاظتی دارد. وظیفه این نوع رله جهت جلوگیری از بروز هرگونه عیب یا نقص در الکتروموتور به کار برده میشود.
- رله سنجشی
با استفاده از رلههای سنجشی میتوانید میزان حساسیت لازم برای هر دستگاه را مشخص کنید تا در صورت مشاهده رله جریان برق را محدود یا متوقف کند؛ مثلا اگر رله سنجشی را روی 5 آمپر تنظیم کنید در صورتی که از این میزان تخطی کند جریان برق قطع خواهد شد.
- رله زمانی
در این نوع رله قطع یا وصل شدن جریان بر اساس مدت زمان تنظیم شده است.
- رله جهت یاب
رله جهت یاب میتواند توان برگشتی به دستگاه را تشخیص دهد و آن را کنترل کند.
- رله حالت جامد
از این جهت به آن رله جامد گفته میشود زیرا معمولا از آن در شبکههای قدرت استفاده نمیشود. طول عمر رلههای جامد بسیار بالاست.
مواردی که نامبرده شد از پرطرفدارترین رلههای موجود است، البته موارد دیگری نیز وجود دارد ک در ادامه به صورت خلاصه عناوین آنها را معرفی میکنیم.
- رله هوشمند روشنایی
- رله دوبل
- رله بوخهلتس
- رله صوت
- رله بلوتوث
- رله فشار
- رله دما و رطوبت
- رله دوربین
- رله رادیویی
- رله کلید لمسی هوشمند
- رله رنگ
- رله برق
- رله فاصله سنج
- رله سیستم اعلام حریق
- رله سیستم تهویه هوا
در انتها به عنوان نکته پایانی یادآوری میکنیم که مجموعه jbh با سالها سابقه به کمک تیم فنی خود بهترین محصولات را با سه سال گارانتی و خدمات پس از فروش ارائه میدهد.
به منظور خرید یا کسب اطلاعات بیشتر راجع به محصولات jbh با تیم پشتیبانی یا کارشناسان مربوطه ارتباط برقرار کنید.